Продукти бджільництва дуже корисні для здоров’я. Купити мед і регулярно вживати його треба, бо він містить багато цілющих і поживних речовин, необхідних для організму хімічних елементів і сполук. Щоб упевнитися в тому, що цей продукт має стати обов’язковим у щоденному раціоні, прочитайте цю статтю.    

Чиста вода

Мед — водний розчин цукрів та інших речовин. Тому його вживання балансує вміст рідини в організмі. Медовий нектар містить від 30 до 90% чистої води, падевий мед — від 10 до 50%.

Цукри різної хімічної структури

У середньому травневий мед містить близько 80% природних цукрів — простих і полісахаридів.

Простий натуральний цукор в меду утворюється безпосередньо з нектара і паді, а також у результаті розщеплення складних сахарів під дією ферментів, доданих бджолами. 

Основна маса меду складається з двох простих цукрів — глюкози і фруктози. Вони мають однаковий хімічний склад і однакову формулу, але відрізняються всередині.

Полісахариди — декстрини, тобто хімічні сполуки, що утворюються в результаті неповного розпаду крахмала. В нектарних медах їх не більше 1%, а в падевому меді близько 3%.

Наявність у складі цих речовин дозволяє використовувати мед замість промислового бурякового цукру, що більш корисно, смачно та менш калорійно.

Ферменти, що надходять із слинних залоз бджіл та опилюваних рослин

Медова діастаза складається із 2 ферментів — альфа- і бета-амілази. Вони розщеплюють крахмал на низькомолекулярні декстрини і простий сахар. Альфа-амілаза підвищує активність при 70 °С, бета-амілаза — при 50 °С. Від їхньої активності залежить якість меду. Найвищим вважається показник від 10,5 до 50, мінімально допустимим — 8. Цей мед використовується у харчовій промисловості, зокрема для випічки кондитерських виробів. 

Кількість лізоциму (ферменту, що сприяє зміцненню імунітету) в меді, виражена в мікрограмах на мілілітр, — від 1,5 до 16. В акацієвому меді вона становить 1,5-2 мкг на мл. 

Органічні кислоти

Мед містить органічні аліфатичні та ароматичні кислоти. Вони разом з амінокислотами і фенольними сполуками забезпечують стабільний кислотно-лужний рН продукту. З аліфатичних кислот найбільше поширені лимонна, яблучна, глюконова, піровиноградна та янтарна кислоти в кількості до кількох сотень мг на 1 кг меду.

Фенольні кислоти та флавоноїди 

У мед феноли потрапляють із пилку та прополісу в кількості до 50 мг на 1 кг. Найбільше всього фенольних сполук міститься в темному меді. Вони мають протипухлинну, антиоксидантну, антиатеросклеротичну та протизапальну дію, допомагають детоксикації організму та зміцненню кровоносних судин. Також вони посилюють правильну роботу кровоносної системи та сприяють засвоєнню вітаміну С в організмі.

Вітамінно-мінеральний склад меду

До складу меду входять:

  • вітамін А необхідний для підтримки зору, правильного рівня холестерину у крові, підвищує опірність організму інфекціям;
  • вітамін С (аскорбінова кислота) полегшує всі симптоми застуди, сприяє засвоєнню заліза та захисту від канцерогенних речовин;
  • вітамін В6 відіграє велику роль у правильному функціонуванні кровоносної та нервової систем — нормалізує роботу серця та кров’яний тиск, запобігає м’язовим спазмам;
  • вітамін В9 (фолієва кислота) необхідний насамперед жінкам під час вагітності, бо запобігає дефектам нервової трубки у дитини, що розвивається в утробі матері. Попереджує анемію та депресію;
  • вітамін В12 бере участь у функціонуванні нервової системи, захищаючи від пошкодження клітини і нервових зв’язки. Його дефіцит призводить до розвитку недоумства. Сприяє поліпшенню апетиту та одужанню від деяких хвороб;
  • залізо — У 100 г меду міститься цілих 3% його добової норми. Це найважливіший компонент гемоглобіну, який необхідний для забезпечення правильної структури шкіри, волосся та нігтів. Без нього імунна система також не працюватиме належним чином;
  • калій у поєднанні з натрієм і хлором утворює необхідні електроліти, що відповідають за правильний баланс рідин організму. Він відіграє дуже важливу роль у підтримці правильного серцевого ритму, артеріального тиску, роботи м’язів і нервів.

У меді виявлено також безліч інших мінералів, таких як кальцій, магній і фосфор. Однак перераховані властивості має виключно справжній свіжий мед. 

Замовте в нашому Інтернет-магазині меду продукти бджільництва із доставкою по Україні й переконайтеся в їхній якості та ефективності.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *