Навіть придбаний у добросовісного бджоляра із екологічно чистого регіону мед не буде смачним і корисним для здоров’я, якщо споживати його неправильно. У якій кількості треба купити мед, як повністю використати його цілющі властивості й насолодитися його смаком — ми розповімо в цій статті.

Основні способи вживання меду

Найпоширеніша традиція — їсти мед прямо з чайної ложки. Однак не можна класти облизану ложку назад у банку, тому що додаткова волога, ферменти зі слини та бактерії зумовлять бродіння меду. 

Цим продуктом можна змащувати хліб чи печиво, а також додавати до кондитерських виробів. Його додають у фруктові коктейлі чи лимонад, заправки для салатів, мюслі, манну чи вівсяну кашу. Головне — не перегріти його, що призведе до втрати корисних властивостей.

У якості допоміжного засобу при застуді апітерапевти (фахівці, які використовують мед і продукти бджільництва з лікувальною метою) радять додавати до чаю. Вода активує фермент глюкозооксидазу, і напій набуває антибіотичних якостей. 

Аналогічні властивості має прополіс, що підвищує стійкість до інфекцій, регулює кров’яний тиск, має заспокійливу дію, захищає тканини печінки від токсичних речовин та гепатотоксичних препаратів, а організм від впливу іонізуючого випромінювання. Розчин прополісу використовують для полоскання горла та ротової порожнини, промивання запалень і шрамів, аплікацій та інгаляцій. 

Особливості дозування меду

Добова норма вживання меду залежить від віку людини та її способу життя: 

  • немовлятам він заборонений через великий ризик отруєння; 
  • дітям з 1-2 років можна давати 1-2 чайні ложки меду, розчинені у молоці, на день;
  • від 3 до 6 років — 3 чайні ложки меду на день;
  • від 6-12 років — 6 чайних ложок;
  • підліткам — 2-4 столові ложки;
  • дорослим середнього віку — 60-100 г, тобто 3-5 столових ложок кілька разів на день;
  • від 70 років — 1-2 столові ложки на день, розчинені у воді;
  • спортсменам — 12-16 столових ложок щодня у період інтенсивних тренувань. Причому 2 столові ложки меду за годину до фізичних навантажень;
  • вагітним жінкам — 10-50 г, тобто по 1-2 столові ложки на добу для зниження проявів токсикозу, поліпшення настрою та самопочуття, покращення травлення, позбавлення від безсоння. 

Оскільки мед містить цукор, діабетикам, і тим, хто сидить на дієті (або тим, хто не хоче набирати вагу), не слід зловживати цим продуктом. Щоб уникнути появи карієсу, після вживання меду треба обов’язково чистити зуби. 

Поєднання меду із бджолиним пилком або прополісом додатково підвищить його лікувальну цінність. Міняти види меду варто не тільки через різний смак, але насамперед через певні властивості. Тож, обирайте різні види продуктів бджільництва в Інтернет-магазині меду та замовляйте їх із доставкою по всій Україні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *