Середньостатистичний українець споживає майже 45 кілограмів цукру на рік, що різко збільшує ризик ожиріння, діабету, серцево-судинних захворювань і раку. 

Що ж робити, коли не можеш жити без солодкого? Купити мед — це одна з найздоровіших і найкорисніших альтернатив білому цукру. 

ВООЗ б’є на сполох

Доповідь Всесвітньої організації охорони здоров’я «Цукор, ожиріння — наслідки», опублікована кілька років тому, не залишає сумнівів в тому, що ми стали дуже солодким суспільством. Споживання цукру із року в рік зростає дуже динамічно у всьому світі. І Україна — не виняток.

У 2008 році українець з’їдав близько 38 кг цукру на рік, у 2017 — вже 45 кг. Це пов’язано з тим, що люди щодня величезну кількість цукру переробленому вигляді;

  • у солодощах, 
  • напоях, 
  • йогуртах, 
  • джемах,
  • різноманітних фруктових та овочевих консервах,
  • навіть у соусах, кетчупах і гірчицях. 

Тож, не дивно, що троє з п’яти дорослих у нашій країні мають надмірну вагу, а кожен четвертий страждає на ожиріння та хронічних хвороб.

Автори доповіді також зазначають, що людина, чия смерть може бути пов’язана з наслідками вживання продуктів, що містять цукор, живе в середньому на 15 років менше. Вона набагато більше схильна до хронічних цивілізаційних захворювань: цукрового діабету, серцево-судинних захворювань (у тому числі атеросклерозу) або раку.

Тому фахівці ВООЗ рекомендують звести до мінімуму кількість цукру у щоденному раціоні харчування до 5-10%. В Україні цей показник зазвичай перевищує 20%.

Цукор чи мед — ось у чому питання

Завдяки своїм цілющим властивостям мед використовувався як засіб, що прискорює лікування ран, опіків або шкірних інфекцій, але високо цінувалися і його кулінарні якості. До того, як цукор став популярним, саме медом підсолоджували їжу та напої.

Наукові дослідження показали, що майже 80% у складі бджолиного меду становлять прості цукри. Це переважно моносахариди — фруктоза та глюкоза. На відміну від промислової сахарози, вони легше й швидше засвоюються — протягом 15 хв, а не 2 годин, як у випадку основного компонента білого цукру — і не ферментуються в травному тракті. Тому вживання меду може бути корисним навіть для діабетиків, а також покращує ліпідний профіль крові у людей із зайвою вагою.

До того ж, мед менш калорійний за білий цукор. Енергетична цінність меду становить 320 ккал, цукор — 400 ккал. За рахунок солодкості цей продукт вживається в меншій кількості, що ще більше знижує його калорійність.

На відміну від сахарози, мед містить такі поживні речовини: 

  • вітаміни групи В, С, РР, 
  • амінокислоти, 
  • органічні кислоти,
  • пів-таблиці мікроелементів Менделєєва. 

Причому меди темнішого кольору — падевий, гречаний, вересовий або різнотрав’я характеризуються вищим вмістом поліфенолів, в основному фенолокислот і флавоноїдів. Це сполуки з сильними антиоксидантними властивостями, що видаляють вільні радикали, що прискорюють процес старіння організму та сприяють розвитку серцево-судинних захворювань або раку.

Бджолиний мед також відомий своїми протимікробними властивостями. Він знешкоджує близько 60 видів шкідливих грибків, вірусів і бактерій, навіть стійких до антибіотиків. Більш світлі види меду, такі як липовий чи акацієвий, містять олігосахариди, що відносять до пребіотиків. Вони регулюють баланс кишкової мікрофлори, стимулюючи зростання корисних бактерій. 

Але мед може бути цінним замінником цукру лише в тому випадку, якщо він справжній і 100% натуральний. Дешевша продукція, пропонована у супермаркетах, зазвичай є розведеною сумішшю різних імпортних медів зниженої якості. Термічна обробка продовжує термін їхнього зберігання, однак знижує цінні властивості. Тому замовляйте якісні та екологічно чисті продукти бджільництва з сімейної пасіки в Інтернет магазині меду з доставкою по Україні.   

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *