Домашню медовуху варто приготувати через її неповторний смак і приємний аромат. Магазинний варіант зазвичай виготовляється з меду не першої свіжості й не найкращої якості. Він піддається термічній обробці, що позбавляє його цінних властивостей, та використанню хімічних добавок, що негативно впливають на здоров’я. 

Домашня медовуха в 3 рази дешевша за фабричний аналог при набагато кращій якості. Адже ви самі вирішуєте, який купити мед і який напій бажаєте приготувати. 

Що потрібно для сучасної медовухи?

Зробити медовуху набагато простіше за домашнє вино. Не потрібно турбуватися про кислотність і достатню солодкість. Для приготування цього напою знадобиться лише 5 інгредієнтів:

  • 300 г натурального меду. Бажано обирати ароматні види — липовий чи різнотрав’я. Хоча можна й поекспериментувати з весняним, акацієвим чи соняшниковим;
  • дріжджі (найкраще сухі) — 25 г\1 чайна ложка;
  • вода кип’ячена охолоджена — 2 л;
  • хмельові шишки з аптеки — 5 г;
  • улюблені спеції за смаком — по 1 дрібці.

Покрокове приготування домашньої медовухи

Крок 1. Медовий розчин

Закип’ятіть 2 л води. Поступово, перемішуючи ложкою, додайте туди мед. Кип’ятіть протягом 5 хв до появи білої піни, яку треба зібрати шумовкою. Оскільки мед одразу пригорає, не можна відволікатися ні на хвилину.

Крок 2. Додавання у розчин спецій

Після видалення піни треба додати пряності. Змішавши їх, каструлю треба зняти з вогню.

Крок 3. Бродіння медового сусла

Після охолодження суміші потрібно всипати сухі дріжджі. При високій температурі вони загинуть. Потім перенести каструлю з медовухою у темне та прохолодне місце. Щоб запобігти попаданню пилу, сторонніх речовин і комах, треба зав’язати марлею каструлю поверх кришки.

Крок 4. Спостереження за бродінням

За 1-2 дні з’явиться шипляча піна на поверхні розчину. Тоді його треба перелити у скляну банку чи графін, встановивши на шийці медичну рукавичку з діркою в пальці. Зазвичай, бродіння сусла триває протягом 4-6 днів. Закінчується цей процес здуття рукавички та відсутністю бульбашок. 

Крок 5. Підготовка до вживання медовухи

Потрібно відділити осад, залишивши його на дні. Потім процідити через сітку або марлю. Лише після цього напій можна розливати у пляшки (бажано використовувати у скляні, а не пластикові), щільно закрити та поставити у холодильник чи льох. 

Вживати цю медовуху відразу після проходження усіх кроків приготування, та варто зачекати ще 5 днів, щоб аромат і смак були насиченими.

Рецепт медовухи без кип’ятіння та використання дріжджів

За цим способом виготовлення медовухи займе до 4 місяців. Тоді буде можливо скуштувати готову трохи газовану медовуху із невеликою кислинкою, що за консистенцією та смаком нагадуватиме квас.

Замість сухих дріжджів, яких ще не було в давні часи, наші предки застосовували свіжі ягоди (вишню, калину, малину, журавлину — 1 л води, 4 кг ягід та 2 кг меду) або інші сухофрукти — 1 л води, 80 г меду і 50 г сухофруктів. 

Слід видалити кісточки та черенки. Залити розчином з медом, поставити ємність у темне місце. За 1-2 дні розпочнеться бродіння. Тоді рідину треба процідити через марлю, перелити у скляну тару, щільно закрити, для остаточного дозрівання поставити в темний льох або на нижні полиці холодильника. 

Обирайте натуральний мед із сімейної пасіки, замовляйте з доставкою по Україні та готуйте смачну медовуху.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *