Україна увійшла до ТОП-10 країн-лідерів із виробництва меду у світі, за даними Продовольчої та сільськогосподарської організації об’єднаних націй. 

Яке наша країна посіла місце в цьому рейтингу, із яким видом меду та із якими державами і продуктами конкурує, дізнайтеся з цієї статті, щоб ви могли купити мед, найкращий за якістю та смаком. 

Китай — 4 королі меду: липовий, акацієвий, вересовий та мед зі снігового лотоса

Тяньшуй є батьківщиною китайської пасічницької галузі, єдиним регіоном у Китаї, який відповідає всім міжнародним індексам якості меду. Серед багатьох видів меду в Піднебесній є чотири, найкращі по врожайності та якості — липовий мед із Північно-Східного Китаю та мед снігового лотоса з Юньнані та Гуйчжоу. Ця продукція становить 20% продажів у світі. 

Аргентина — евкаліптовий, цитрусовий мед і нектар люцерни

Історія бджільництва в цій країні налічує понад 400 років і 3 млн бджолиних сімей. Щорічне виробництво меду в Аргентині складає 80 тисяч тонн.

Нова Зеландія — мед манука, ялина та ківі

Продукти бджільництва тут збирають наприкінці року. Вони мають сильні антибактеріальні та антиоксидантні властивості, здатність знищувати бактерії, загоювати рани на тілі та у шлунково-кишковому тракті.

Канада — мед із конюшини

Це країна із найвищим урожаєм меду на одиницю у світі. Канадський — це мед з одного квіткового джерела — конюшини білої, червоної або гібридної.

Такий продукт довго не псується, не вимагає охолодження та має високу харчову цінність.

Италія — каштановый мед

Мед із регіону Луніджана, що включає Тоскану та Лігурію, є першим продуктом, сертифікованим Європейським Союзом (PDO, англ. protected designation of origin — захищене найменування місця походження). Він дуже солодкий, із відтінком легкої кислинки, але не гіркий, із тонким ванільним присмаком. Має червонуватий відтінок і глибокий, насичений аромат.

Німеччина — Шварцвальдський лісовий мед

Шварцвальд (нім. Black Forest) — найбільший лісовий гірський масив Німеччини, розташований у Баден-Вюртемберг, на південному заході. Більша частина цієї Шварцвальда покрита соснами і ялинами, із яких восени збирають мед. За видовим складом це продукт дуже високої якості. 

Америка — чорничний і кизиловий мед

США — одна з країн із найбільш розвиненою бджільницькою галуззю та найпередовішими технологіям використання бджіл для запилення та добування меду. Однак під впливом несприятливих кліматичних умов виробництво меду у країнах Північної Америки з кожним роком скорочується. Найбільш популярні чорничний мед зі штату Мен чи Мічиган або кизиловий мед з північної Флориди та Джорджії.

Мед із білих квітів кизилу вздовж річки Огізі має унікальну особливість: на відміну від інших видів, він не кристалізується. Його темний колір, насичений смак і аромат не змінюються з часом.

Туреччина — понад 10 000 видів рослин-медоносів

Туреччина охоплює два континенти, Азію та Європу. Тут налічується понад 10 000 видів медоносів, що становлять 90% продажів у світі. Основні різновиди турецького меду: ріпаковий, акацієвий, липовий тощо. Анатолійське плато на висоті 2200-2800 м над рівнем моря багате на анзельський сосновий мед, який має неповторний запах і колір, ефективний при захворюваннях шкіри, легень та травного тракту.

Іспанія — лавандовий, Франція — вересовий мед 

Ці країни поділили почесне 9-е місце рейтингу. 

В Іспанії щороку виробляють близько 33 000 тонн меду. Основними виробничими районами є AOC та Кастілья-ла-Манча.

Французькі Бургундія та Бордо є всесвітньо відомими регіонами з виробництва вересового меду. Тут ростуть понад 600 видів цієї рослини — білий, жовтий, червоний, фіолетовий. Французький мед зазвичай темного кольору. У його специфічному смаку солодкість поєднується з терпкістю, а післясмак дуже тривалий. 

Україна — липовий, акацієвий, соняшниковий та мед із різнотрав’я

Раніше Україна була однією з найбільших у світі бджільницьких країн та єдиною у світі, що зберегла старовинні технології виробництва натурального меду з різнотрав’я та дерев і поєднує їх із сучасними досягненнями. 

У нашій країні переважає помірно-континентальний клімат, є найбільші у світі запаси лісу та різних нектарних рослин. Однак найпродуктивніші з них — липа та акація. Їх мед відомий своїми лікувальними властивостями від багатьох хвороб.

Щоб пересвідчитися в їхній ефективності, купуйте натуральні продукти бджільництва від сімейної пасіки в Інтернет-магазині меду із доставкою по всій Україні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *