Мед — природні ліки, які діють при систематичному надходженні в організм. Його детоксикуюча властивість полягає у зв’язуванні та розчиненні токсинів, їх виведенні з організму. Він зміцнює імунну систему і розгладжує шкіру. У якій кількості купити мед і скільки його треба вживати внутрішньо — залежить від віку, стану здоров’я та щоденних фізичних навантажень.

Скільки меду має споживати доросла людина?

Регулярне вживання від 0,5 до 1 кг меду на місяць підвищує зміцнює імунітет. Це 1 столова ложка меду щодня, тобто 25 г на добу. На рік — від 6 до 12 кг меду. Зменшуючи кількість влітку та збільшуючи в застудний період  восени, взимку та навесні. 

Під час лікування застуди лікарі рекомендують вживати мед, розчинений у воді. Це активізує бджолині ферменти, і мед набуває властивостей антибіотика. 1 столову ложку меду розчиняють в склянці 250 мл води і відставляють на 12 годин.

Найголовніше при вживанні меду — підтримувати температуру не нижче 40 С. При кімнатній температурі він зберігає всі цінні для здоров’я властивості. 

Людям похилого віку старше 70 років без цукрового діабету рекомендується щодня вживати 1-2 столові ложки меду, розчиненого у воді. Людям, які займаються важкою, фізичною або розумовою працею, рекомендується збільшити дозу ще на 1-2 столові ложки меду. У сезон інтенсивних тренувань (під час їжі і перед сном) спортсменам потрібно вживати кілька столових ложок меду в день за півгодини до тренувань або змагань.

Який мед і скільки його можна давати дітям?

Більшість педіатрів сходяться на думці, що мед можна давати дітям після 1 року. Немовлятам мед не дають через ризик ботулізму. Діти із задоволенням їдять яскравий весняний мед із ніжним смаком і ароматом. Мед, отриманий влітку, має більш виражений смаковий букет, тому в дитячий раціон його рекомендують вводити поступово і давати розведеним у склянці води чи молока. 

  • Дітям від 1 до 2 років можна давати по 1 чайній ложці меду, розчиненого в молоці, на добу.
  • Від 3 до 6 років — 3 рівні чайні ложки меду.
  • Від 6 до 12 років — 6 рівних чайних ложок меду в день.
  • Підліткам та юнакам рекомендується вживати від 2 до 4 столових ложок меду щодня.

Скільки меду можна майбутнім матусям?

Під час вагітності варто вживати мед з бджолиним пилком, які є разом є справжньою вітамінною бомбою, багатою також мікро- та макроелементами. 

Щоденна доза узгоджується з лікарем. У середньому вона становить по 1 столовій ложці квіткового пилку або 1 чайна ложка пір’я. Мед разом із пилком і пергою є безпечною та рекомендованою природною дієтичною добавкою. Кількість продуктів бджільництва необхідно узгодити з лікуючим лікарем.

Чи можна їсти мед при цукровому діабеті?

Вживання меду людьми з цукровим діабетом безумовно підвищує рівень цукру в крові.

Однак пацієнтам з легкою формою діабету дозволено вживати акацієвий мед, що має більшу пропорцію фруктози до глюкози та низький рівень глікемічного індексу. Це не змінює того факту, що це цукор. Акацієвий мед розщеплюється в кишечнику лише через 2 години, а традиційний цукор — через чверть години. Серед усіх весняних медів акацієвий має найвищий вміст сахарози, тобто невідновлювальних дисахаридів.

Його слід вживати хворим на цукровий діабет у невеликих кількостях після консультації з лікарем. 1 плоска чи з горкою чайна ложка меду вагою близько 15 г/25 г — це доза 40/65 калорій, яку можна спалити за 5 хвилин їзди на велосипеді або 19 хвилин ходьби.

Людям з резистентністю до інсуліну споживання будь-якого меду не рекомендується. Медопереносним діабетикам рекомендую поєднувати мед з корицею. Обидва продукти в поєднанні знижують рівень цукру у крові.

Способи вживання меду

Найпростіший і найпоширеніший спосіб — споживати мед чайною ложкою. Така форма харчування позитивно впливає на наші дихальні шляхи. Спочатку треба повільно розчинити мед у роті і проковтнути його разом зі слиною перед виходом на свіже повітря поза домом. Він чудово захищає дихальні шляхи і посилює опірність вірусам і бактеріям.

Змащувати медом булочку чи печиво. Особливо смакує перший весняний чи літній липовий мед. Навіть свіжий огірок можна опускати в рідкий мед.

Цей продукт може стати чудовим доповненням до домашнього сиру, мюсли або вівсяної каші, заправкою для фруктових салатів.

Щоб приготувати смачний лимонад, потрібно розчинити мед у склянці кип’яченої води кімнатної температури. Ті, хто не любить смак чистого меду, можуть додати кілька крапель лимонного соку або настоянки прополісу.

Мед настільки швидко досягає рецепторів мозку, що його неможливо передозувати. Навіть якщо ви з’їсте більше меду, ніж зазвичай, це буде скільки, скільки потрібно організму в даний момент.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *