Стільниковий мед відомий нам не лише як смачна насолода, а й цілющий продукт. Сьогодні на прилавках нечасто зустрінеш медові стільники, та й коштують вони часом набагато дорожче за звичайну баночку меду, проте саме в цих створених природою осередках криється маса корисних для організму властивостей. Це готовий до вживання натуральний продукт, якого не торкалася рука людини, а його цілюща сила однозначно вартує витрачених коштів.

Яким має бути натуральним мед у стільниках?

Соти будуються бджолами в кількох цілях: як склад корму, запасів меду та перги, для відтворення потомства, як житло. Цікаво, що кожен осередок має абсолютно правильну шестигранну форму з рівними кутами. До моменту зрізу зовнішніх «кришок» стільників (забрусу), продукт повністю стерильний, а тому вважається чудовим антисептичним і лікувальним засобом, оскільки крім переробленого бджолами нектару в ньому містяться такі цінні продукти бджільництва, як квітковий пилок, бджолиний віск, частинки прополісу .

Колір, аромат та інші властивості

Смакові, ароматичні та зовнішні характеристики стільникового меду різні і безпосередньо залежать від таких факторів: від рослин, часу збору, природних умов, місцевості тощо. цих видів меду і орієнтуватися на них, щоб судити про якість пропонованого вам продукту. Дізнатися більше про те, яким повинен бути справжній липовий та акацієвий мед можна в вичерпних описах на нашому сайті, купити стільниковий мед можна в нашому інтернет магазині.

Вміст сот, як правило, рідкий, але в спеку року, а також після року зберігання після збору може кристалізуватися. Найстійкішим до кристалізації вважається нектар різнотрав’я передгірних районів, а також акацієвий, а ось із соняшника та ріпаку кристалізується найшвидше.

Харчова цінність

В середньому калорійність в залежності від сорту коливається від 320 до 380 ккал на 100 гр. Він швидко та на 100% засвоюється організмом, у його складі немає жирів, близько 2% протеїну, 40% фруктози, 35% глюкози. На день можна вживати до 100 гр. (8 кг. на рік) дорослим та до 40 гр. дітям. Добову норму краще поділити на кілька прийомів, інакше можуть виникнути розлади травлення.

Мінерали та вітаміни

У стільниковому меді міститься безліч амінокислот, мікроелементів, натуральних антибіотиків, ферментів і вітамінів – їх концентрація значно вища, ніж у викачаному продукті, тому що тут є пега, прополіс та пилок в оптимальному природному поєднанні.

У хімічному складі медових стільник присутні:

  • вітаміни групи В, а також С, К, А;
  • органічні (оцтова, мурашина, янтарна та інші) кислоти;
  • фітонциди;
  • ензими;
  • альбуміноїди;
  • нікотинова, фолієва, пантотенова кислоти.

Важливо! Багато людей цікавляться, чи не шкідливо вживати віск, що міститься в сотах? Доведено, що він втягує шкідливі речовини в кишечнику. У розумних кількостях цей бджолиний продукт принесе користь і без проблем залишить організм людини, прихопивши із собою шлаки та токсини. Корисно і жувати воскову «жуйку» – багато корисних властивостей продукту всосяться через капіляри вже на цьому етапі. Не слід зрізати забрус при вживанні медових осередків – у ньому багато цілющих речовин.

Лікувальні властивості та користь меду в стільниках

Вживання внутрішньо медових осередків може бути складовою комплексної терапії при наступних станах:

  • зниження імунітету;
  • хронічний стрес;
  • зашлакованість організму;
  • проблеми ротової порожнини (пародонтоз, гінгівіт, карієс, стоматити);
  • бронхіти, ГРВІ, запалення легень;
  • токсикози вагітних;
  • виразкові хвороби шкіри, рани, що не гояться, великі післяопераційні рубці;
  • депресивні стани, безсоння, збої нервової системи;
  • захворювання органів сечостатевої та серцево-судинної систем;
  • анемія; порушення обміну речовин.

Мед у стільниках активно застосовують як ефективний зовнішній засіб (краплі, компреси, лосьйони) при лікуванні катаракти, грибкових та бактеріальних пошкодженнях шкіри, а також як потужний загальнозміцнюючий, тонізуючий засіб.

Чи є протипоказання у меду в стільниках?

На жаль, відмовитися повністю або обмежити споживання продукту доведеться:

  1. Що страждає на алергію на продукти бджільництва. Особливу увагу слід приділити дітям, які пробують ласощі вперше.
  2. Інсулінозалежним пацієнтам (діабетикам другого типу мед слід суворо обмежити через його високий глікемічний індекс).
  3. Застосування меду в стільниках протипоказане при високій температурі та лихоманці, жовчнокам’яній та сечокам’яній хворобі, при гострих станах гастриту та панкреатиту.
  4. Медові інгаляції слід виключити страждаючим астмою, емфіземою, легеневою та серцевою недостатністю, обструктивним бронхітом у хронічній формі, пневмосклерозом.

Вибір та зберігання меду

По можливості вибирайте не зацукрований продукт із незрізаним забрусом від перевірених приватних пасічників. Так як стільники легко сприймають запахи і руйнуються від сонячного світла, вибирайте ємність, що щільно закривається, з харчового пластику, скла, дерева. Зберігати медові стільники слід у затемненому, добре провітрюваному місці за середньої температури 20-25 градусів. Вважається, що найбільш корисний мед першого року після збору. Довше зберігається, не втрачаючи цілющих властивостей, мед із непошкодженим забрусом.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.