Тисячі років людство використовує різні види меду в їжу і для лікування, зокрема, липовий мед. На сучасному ринку представлена безліч сортів цього цілющого продукту бджільництва, кожен з яких має свої унікальні властивості. На жаль, недобросовісні виробники в гонитві за наживою вдаються до різних хитрощів, пропонуючи покупцям різні підробки.

Яким має бути справжній липовий мед?

Одним з найпопулярніших і найцінніших є липовий мед, що відноситься до групи білих. Він вважається справжніми ліками від багатьох хвороб у багатьох країнах і дуже смачними ласощами для дітей та дорослих. Джерело меду – липа дрібнолиста, з якого бджоли збирають нектар у перші 2 місяці літа. Розглянемо основні властивості справжнього липового меду, знаючи які ви легко відрізнятимете натуральний продукт від сурогату, розведеного патокою.

Колір

Натуральний липовий мед є прозорою субстанцією від майже безбарвної або жовтої до бурштинового кольору, як правило, з легким зеленуватим відтінком. Кристалізація відбувається через 7-9 місяців після збору.

Розрізняють два основні види:

  • світло-жовтого або світлого бурштинового відтінку;
  • безбарвний у текучому та біло-золотистий у закристалізованому стані.

Аромат

Має насичений складний запашний аромат з ніжними квітковими та дерев’яними нотками.

Смак

Дуже солодкий, з легкими карамельними нотками і невеликою гіркуватістю, яка в післясмаку не залишається.

Харчова цінність

Калорійність липового меду становить близько 325 ккал на 100 грам продукту – це близько 15% добової норми споживання калорій для дорослого. При цьому в одній столовій ложці всього 115 ккал, а в чайній – 40 ккал, що цілком допустимо у щоденному раціоні будь-якої людини. У 100 г продукту міститься 0,61 г білка, 78,3 г вуглеводів.

Мінерали та вітаміни

В одному з найсолодших і корисних видів меду міститься:

  • 36% глюкози;
  • органічні кислоти;
  • 40% фруктоз;
  • вітаміни групи В, а також А, С, Е, К, РР;
  • ферменти;
  • каротин;
  • понад 20 амінокислот;
  • безліч мінеральних елементів;
  • ефірні масла;
  • рослинні аналоги гормонів;
  • дубильні речовини.

Лікувальні властивості та користь

Липовий мед – ідеальний поживний продукт для виснаженого організму, якому потрібна швидка відбудова, свого роду «вітамінна бомба».

Нормалізація травлення, зняття запалення органів шлунково-кишкового тракту, активізація кровообігу, очищення від шлаків і токсинів, нормалізація ліпідного обміну, покращення стану шкірного покриву – ось далеко не повний перелік корисних властивостей цього унікального природного продукту.

Мед липи застосовують у складі комплексного лікування при ангіні, бронхітах, астмі, трахеїті, туберкульозі, ГРВІ, ларингіті, безсонні, екземі. Він має антибактеріальні, протизапальні, загоювальні, очищаючі властивості. Зміцнює організм, заспокоює, знімає жар, використовується як компонент косметичних масок і кремів для шкіри, скрабів для тіла.

Як уникнути шкоди від липового меду?

Протипоказаннями до вживання є:

  1. Індивідуальна нестерпність.
  2. Цукровий діабет.
  3. Дитячий вік до 3 років.

Шкідливість мед липи може завдати лише в одному випадку – безконтрольному вживанні в їжу. Денною нормою для дорослого є 2 столові ложки, а у дітей – 2 чайні.

Якщо цей продукт є у великих дозах, можна спостерігати такі негативні явища, як:

  • діарея;
  • стрибки рівня цукру;
  • поява алергічних реакцій;
  • порушення частоти серцевих скорочень;
  • стрибок рівня жіночих гормонів у чоловіків

Мед із пилком

Для посилення лікарських властивостей бурштиновий нектар з’єднують у пропорції один до одного з квітковим пилком, потім розводять у теплій воді в концентрації 10 г на 50 мл. Отриманий розчин приймають триразово протягом дня курсом в 1 місяць. Також можна приймати по 1 чайній ложці меду з пилком двічі на день перед їдою.

1-3 таких курсів на рік – відмінний захід профілактики та лікування хвороб печінки та органів шлунково-кишкового тракту. Медово-пилкове зілля знижує тиск, піднімає рівень гемоглобіну в крові, зміцнює імунітет, тонізує.

Як вибрати?

  • Купуйте липовий мед у перевірених продавців з гарною репутацією або у самих пасічників прямо на пасіці.
  • Попросіть скуштувати краплю перед покупкою – у розведеного патокою меду слабші смакові якості і майже немає аромату. Якщо смак та запах насичені, складні – перед вами натурпродукт.
  • У холодну пору року липовий нектар не може бути рідким!
  • Продукт, що стікає тонким струменем швидше за все підробка, справжній буде спускатися повільніше, утворюючи внизу не калюжку, а невеликий горбок зі стрічковими спусками, що поступово розповзається в сторони.
  • Купуйте невелику порцію і перевірте її вдома одним із способів:
    1. підігрійте мед на водяній бані, якщо він пахне паленим цукром, а на смак став карамельним, це підробка;
    2. розчиніть ложечку ласощів у теплому чаї – натуральний липовий зникає без осаду майже миттєво;
    3. капніть у медовий водний розчин краплю йоду, якщо буде синій крохмальний осад, перед вами підробка;
    4. покладіть у мед шматочок м’яса, якщо він через пару днів протухне, то мед штучний.

Правильне зберігання

Використовуйте чистий скляний або керамічний посуд, відмовтеся від металевих кришок на користь пластику. Місце зберігання в перше півріччя після збору повинно мати температуру повітря 14-18 С, а після кристалізації краще зберігати банку при 5-6 С. Вологість 60% і відсутність прямих сонячних променів – оптимальний варіант. Корисні властивості меду при правильному зберіганні зберігаються протягом двох років.

Чи можна використовувати липовий мед для зимівлі бджіл?

У порівнянні з іншими видами бджолиних ласощів він вважається одним з найцінніших, а отже, і дорогих. Ціна на літр стартує від 100 гривень. Пасічники вкрай рідко використовують цей продукт для зимівлі та підживлення вулика, віддаючи перевагу більш дешевим сортам, патоку або цукровому сиропу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.