Якщо ви любите продукти зі сміливим і зухвалим смаком? Тоді, вас однозначно зацікавить гречаний мед.

Колір меду нагадує карамель або іриски. Насичений колір, тягуча текстура. З ним створюються чудові страви, і він здатний допомогти зберегти молодість, адже в ньому неймовірну кількість антиоксидантів.

Аромат

Аромат меду не можна назвати м’яким. Терпкі нотки і пряно-трав’яний аромат – візитна картка меду. Саме за цими двома ознаками легко визначити, чи справжній мед перед вами.

Харчова цінність

Калорійність гречаного меду – близько 310 ккал. За харчовою цінністю цей вид меду лідирує, адже в ньому найбільше вітамінів і мінералів. Можна всією душею любити липовий і акацієвий мед, але якщо вам потрібна ударна доза вітамінів, то вирушайте за баночкою гречаного меду. Незважаючи на те, що мед досить калорійний, він володіє низьким глікемічним індексом, що сприяє зниженню цукру в крові.

Мінерали і вітаміни

Корисні властивості, про які ми розповімо трохи пізніше, досягаються за рахунок рясного вмісту вітамінів, мікро і макроелементів.

Мікроелементи:

  • магній;
  • цинк;
  • мідь;
  • алюміній.

Ці речовини сприяють кровотворних процесам і здоровому утворення кісткової тканини.

Макроелементи:

  • залізо;
  • кальцій;
  • натрій;
  • калій;
  • фосфор;
  • магній.

Макроелементи допомагають в роботі серцево-судинної системи, а також сприяють профілактиці хвороб органів шлунково-кишкового тракту.

Корисні властивості

Гречаний мед є натуральним антисептиком. З його допомогою можна успішно лікувати опіки і ерозійні прояви на шкірі.

Застосовується при:

  • анемії;
  • недокрів’ї;
  • простудних захворюваннях.

А про корисні властивості меду ходять легенди:

  • є каталізатором до мозкової активності;
  • допомагає стабілізувати кровоносне тиск;
  • допомагає впоратися з депресією;
  • нормалізує лібідо;
  • нормалізує роботу нирок;
  • сприяє спокійному сну;
  • допомагає впоратися з офтальмологічними захворюваннями;
  • загоює рани, опіки.

Замітка! Пара чайних ложок гречаного меду в день, і процес відновлення після важких тренувань завершиться швидше.

Протипоказання

У будь-якого, навіть самого корисного продукту, можуть бути протипоказання. Тому не варто зловживати ним, і занадто часто їсти разом з фруктами або печивом.

Гречаний мед заборонено вживати тим, хто раніше стикався з алергією на продукти бджільництва. Крім того, не рекомендується їсти мед тим, хто часто стикається з діатезом і висипанням на шкірі.

Якщо в анамнезі є діагностований діабет, необхідно з особливою обережністю споживати мед. Бажано відвідати лікаря і проконсультуватися.

Шкода! Виділяти токсичні речовини мед починає після того, як його нагрівають вище 60 градусів. Тому, рекомендує відмовитися від додавання цих ласощів в чай.

Пилок

І найголовніше, про що рідко говорять! Якщо у вас спостерігається алергія на пилок гречки, то від медового десерту доведеться зовсім відмовитися. Але, в цьому випадку можна їсти акацієвий і липовий мед.

Вибір і правила зберігання

Перевірити мед дуже просто. Досить помістити чайну ложку з гречаним медом в воду і обертати за годинниковою стрілкою. Якщо мед миттєво розчиниться, це означає, що перед вами підробка, яку навіть вживати не можна. Справжній мед з гречки буде повільно нашаровуватися і утворювати подобу сот.

Цей мед є натуральним консервантом. З давніх-давен в ньому зберігали фрукти і горіхи. Зараз можна в ньому нічого не зберігати. Щоб зберегти його природні властивості, необхідно дотримуватися кількох правил:

  1. Мед повинен зберігатися в приміщенні, де температура не піднімається вище 20 градусів.
  2. Виключити знаходження поруч продуктів, які виділяють сильний аромат.
  3. Зберігати тільки в скляній або керамічної ємності, яка не буде пропускати запахи.
  4. У приміщенні, де зберігається ласощі, не повинно бути доступу прямих сонячних променів.

Щоб мед добре зберігався, радував своїм смаком і користю, купувати його потрібно у перевірених компаній і виробників, які бережуть свою репутацію і здоров’я клієнтів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Recent Comments